Shop by our top categories...[product_categories columns='5' limit='5' ids='26,21,20,19,18']
Search result for:
Podijeli:

Mljevena junetina

Mljevena junetina i mljeveno ili faširano meso općenito vrlo su praktične i ekonomične mesne namirnice koje možete iskoristiti za pravljenje različitih vrsta jela – hamburgera, pljeskavica, ćevapa, musake, bolognese umaka ili tortilja sa grahom i povrćem.

Mljeveno juneće meso odlično se nadopunjuje sa različitim začinima, a i samo oblikovanje mesa vrlo je lako. Ako želite najsvježije i najukusnije mljeveno meso od junetine, najbolje je potražiti ga u mesnici i zatražiti mesara da meso samelje ispred vas od komada po vašem izboru. U ovom tekstu govorit ćemo konkretno o mljevenom junećem mesu koje se smatra najboljim mljevenim mesom. Također ćemo obraditi prednosti junećeg mesa, vrste junećeg mljevenog mesa po kategorijama te vam ponuditi nekoliko savjeta oko toga kako kupiti najbolje mljeveno meso od junetine.

 

Zašto je mljeveno juneće meso najbolje mljeveno meso?

Juneće meso svrstavamo u kategoriju crvenog mesa s visokom nutritivnom vrijednosti te se općenito smatra vrlo korisnom namirnicom za ljudsko zdravlje. Prilikom kupovine potrebno je razlikovati juneće od goveđeg mesa. Razlika je u tome što je junetina meso od goveda starog između 12-14 mjeseci i težine od 380 do 450 kilograma, dok je goveđe meso meso goveda starog između 14-16 mjeseci i težine od 450 do 500 kilograma. Kvaliteta mesa ovisi o mnogo faktora – od načina ishrane goveda, uzgoja i starosti goveda.

Svježe juneće mljeveno meso najlakše ćemo prepoznati po svijetlo crvenoj boji, dok je loj mesa bijele boje. Govedina je tamno crvene boje, a goveđi loj blijedo žućkaste boje. Prednost junećeg mesa je u njegovoj hranjivosti i bogatstvu vitaminima, proteinom, vlaknima i korisnim mineralima. Energetska vrijednost jednog komada junetine od 100 grama iznosi 246 kcal odnosno 1029 kJ , od čega su 20% proteini i 18% masti. Od vitamina i minerala junetina je bogata vitaminima B kompleksa te je odličan izbor selena, cinka, fosfora i željeza. Juneće meso u manjim količinama sadrži i magnezij i kalcij.

 

Miješano mljeveno meso – junetina i svinjetina

Mljeveno meso se tradicionalno proizvodi od raznih vrsta mesa – od svinjetine, teletine, junetine, govedine, janjetine i ovčetine te od mesa divljači i peradi. Ono što mi svakodnevno nazivamo “mljeveno meso” najčešće je miješano mljeveno meso koje se dobiva kombinacijom svinjećeg i junećeg mesa.

Pri izradi miješanog mljevenog mesa važno je da omjer mesa bude 50-50 te da meso sadrži točno određen postotak masnoće. Svinjsko meso smije sadržavati maksimalno 35% masnoće, a juneće 25%. Miješano mljeveno meso smije sadržavati sveukupno 30% masnoće. Udio masnoće u miješanom mljevenom mesu možete procijeniti po boji mesa – što je meso crvenije to znači da sadrži više govedine, dok svjetlije meso sadrži više omjer svinjetine. Za pripremu jela od mljevenog mesa najčešće se zbog bolje kvalitete mesa koristi isključivo mljevena junetina.

 

Priprema jela od mljevene junetine

Brojne su mogućnosti jela koja možete pripremiti s mljevenom junetinom, a neka od najpopularnijih jela su:

  •  Lasagne
  • Bolognese (bolonjez) umak s tjesteninom
  • Musaka
  • Mesna štruca
  • Mesne okruglice
  • Sarma
  • Punjene paprike
  • Hamburger
  • Pljeskavice od mljevene junetine
  • Ćevapi od mljevene junetine

Bitno je napomenuti da mljeveno meso kategoriziramo u tri kategorije s obzirom na grubost mljevenja, odnosno prema veličini rupa na stroju za mljevenje mesa. Sitno mljeveno juneće meso najprikladnije je za jelo poput Tatarskog bifteka. Koristite ga i za dinstanje, bolognese umak, lasagne i musaku. Srednje grubo mljeveno meso koristite za umake od mljevenog mesa, punjene paprike i ćevapčiće. Grubo mljeveno meso koristite za izradu kobasica i salama.
Gdje kupiti najbolju mljevenu junetinu?
Ako tražite svježu mljevenu junetinu u Zagrebu i po najboljim cijenama, posjetite mesnice Igomat. Za vas imamo spremno uvijek svježe i ukusno juneće meso iz domaćeg uzgoja i već provjerene kvalitete. Meso iz domaćeg uzgoja provjerene je kvalitete i puno boljeg okusa nego mljeveno meso koje imate na izbor u velikim trgovačkim lancima. Razlika u kvaliteti očituje se već i u samoj boji mljevenog mesa.

 

U zamrzivaču mljeveno meso koje je ispravno zapakirano može stajati od 2 do 3 mjeseca. Što se pakiranja tiče, meso je najbolje zamrznuti u plastičnim vrećicama i spljošteno, čime se štedi prostor i vrijeme potrebno za odmrzavanje. Prilikom odmrzavanja, nemojte mljeveno meso stavljati u mikovalnu pećnicu, jer će meso otvrdnuti, već ga odmrzavajte u hladnjaku.

 

Savjeti za kupnju mljevene junetine

Kupnju junećeg mljevenog mesa je najbolje obaviti u mesnici tako što ćete sami ili uz pomoć uslužnog mesara odabrati komade mesa i količinu te meso samljeti na licu mjesta. Ako kupujete u supermarketima, dobro pregledajte meso, pakiranje i oznake na deklaracijama. Svježe zapakirano mljeveno meso ima rok trajanja od najviše jedan dan. Također provjerite mjesto na kojemu se meso drži, čistoću hladnjaka te provjerite ima li oštećenja na pakiranju.
Da je meso svježe prepoznat ćete po boji koja mora biti ružičasto crvene boje, a meso ne bi smjelo biti ljepljivo.

 

Mljevena junetina – zamrzavanje i odmrzavanje

Mljevena junetina je kao i svako mljeveno meso osjetljiva na temperaturu stoga ju je potrebno ispravno koristiti i zamrznuti kako bi meso ostalo svježe. Zapakirano mljeveno meso u hladnjaku može stajati do nekoliko dana, ali kad ga otvorite najbolje je da ga odmah upotrijebite. U zamrzivaču mljeveno meso koje je ispravno zapakirano može stajati od 2 do 3 mjeseca. Što se pakiranja tiče, meso je najbolje zamrznuti u plastičnim vrećicama i spljošteno, čime se štedi prostor i vrijeme potrebno za odmrzavanje. Prilikom odmrzavanja, nemojte mljeveno meso stavljati u mikovalnu pećnicu, jer će meso otvrdnuti, već ga odmrzavajte u hladnjaku.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)