Shop by our top categories...[product_categories columns='5' limit='5' ids='26,21,20,19,18']
Search result for:
Podijeli:

Koje je najbolje meso za roštilj i kako ga pripremiti

Koje je najbolje meso za roštilj, kako izabrati najbolji komad mesa za roštilj , kako pripremiti meso za roštilj da bude sočno i ukusno te gdje kupiti najbolje meso neka su od najčešćih pitanja koja muče roštilj majstore. Iako ispeći roštilj nije znanstvena fantastika, za ispeći roštilj o kojemu će se pričati još danima nakon, potrebno je ipak malo više od same vatre – malo znanja, iskustva i kvalitetno meso za roštilj.

Meso je okosnica ukusnoga roštilja, no nije svako meso primjereno za roštiljanje. U nastavku teksta pročitajte više o tome koje meso je najbolje za roštilj te kako ga izabrati i pripremiti za najbolji i najsočniji obrok.

 

Piletina za roštilj

Piletina je jedno od najpopularnijih mesa za pripremu na roštilju. Možete je pripremiti na mnogo načina i koristiti razne komade mesa, ali nije i najjednostavnija za ispeći.
Piletina zahtijeva duže pečenje i nižu temperaturu pečenja od mljevenog mesa pa budite oprezni da meso ne prepečete.

Odlično je za roštilj bijelo meso, odnosno komadi pilećih prsa. To je najčišći i najhranjiviji komad pilećeg mesa.Također možete koristiti batke, karabatak i krilca. Komade bijelog pilećeg mesa možete narezati na komadiće i nataknuti na ražnjiće te tako ispeći.

Za najukusniji roštilj, pileće meso prije pečenja ( barem nekoliko sati prije) začinite jednostavnom marinadom sa začinima po izboru. Ako umjesto marinade koristite mješavinu suhih začina, utrljajte ih dobro u meso i ostavite da odstoji preko noći. Tako će se začiniti dodatno stopiti s mesom i dati mesu najsočniji okus, ali i omekšati meso kako bi bilo još slasnije nakon roštiljanja.

Svinjsko meso za roštilj

Svinjetina je jedno od najomiljenijih mesa za pripremu na roštilju. Odličnog je okusa, relativno se lako priprema, a mogućnosti pripreme svinjskog mesa za roštilj su mnogobrojne.
Prilikom odabira komada mesa, pripazite da je meso svježe, jako ružičaste boje i nikako ne izbjegavajte komade prošarane mašću i komade koji imaju lagani masni obrub.
U najbolje svinjske komade mesa za roštilj ubrajaju se:

• Vratina
• Svinjska rebarca
• Svinjski kare ili krmenadla
• File ili lungić
• Lopatica
• Carsko meso

Teleće, juneće i goveđe meso za roštilj

Među jedne od najukusnijih poslastica sa roštilja ubrajaju se teleći, juneći i goveđi komadi, odnosno ramstek i biftek. Ovi komadi mesa idealni su za pripremu na žaru jer ne zahtjevaju dugu termičku obradu, a sama kvaliteta mesa ovisit će o starosti, spolu, načinu ishrane te podrijetlu i načinu uzgoja goveda. Najbolje meso potječe od životinja koje slobodno pasu, stoga uvijek birajte meso od provjerenih i domaćih proizvođača.

Mljeveno meso za roštilj

Mljeveno meso od junetine i svinjetine gotovo je klasičan odabir za roštilj. Priprema je brza i jednostavna, a pripremiti ga možete u obliku pljeskavica, čevapčića ili siš-ćevapa.

 

Kobasice za roštilj

Naravno, lista najboljeg mesa za roštilj ne bi bila potpuna bez roštilj kobasica. Možete izabrati ljute ili blage, tanke ili debele, ali činjenica je da su dobre kobasice kao stvorene za roštilj. Za najukusniji obrok kobasice pecite na srednjoj vatri kako bi održale sočnost iznutra. Ako ih pečete na pre jakoj vatri, brzo potamne izvana dok iznutra ostanu sirove. Pazite i da temperatura nije preniska jer ćete kao rezultat dobiti smežurane i sivkaste kobasice.

 

Kako izabrati dobar komad mesa za roštilj?

Kao što smo već spomenuli, za ukusan roštilj nisu najbitniji vatra i začini već kvalitetno meso. O kvaliteti mesa najviše će utjecati završna kvaliteta roštilja. Kako bi izabrali najkvalitetnije komade mesa, najbolje je poslužiti se s nekoliko smjernica. Meso uvijek prvo provjerite vizualno te osjetilima opipa i mirisa. Iako boja mesa varira ovisno o komadu mesa ili životinji od koje dolazi, meso koje je svježe prepoznat ćemo i po boji koja ide od ružičaste do jarko crvenih nijansi. Ako na mesu uočite mrlje sive ili smeđe boje, to može ukazivati na loše rukovanje mesom ili meso kojem je istekao rok trajanja.

Također provjerite vizualno kako je meso obrađeno. Kvalitetni komadi mesa pravilno su rezani bez oštrih rubova, sjeckanih komadića i neravnina, dok će komadi iste vrste mesa biti podjednake debljine i veličine. Najbitnije od svega, uvijek provjerite deklaraciju proizvoda i provjerite rok trajanja mesa te podatke o kontroli i vrsti mesa.

U mesnicama Igomat za vas imamo spremne uvijek svježe komade mesa i vrhunske mesne delicije. Uza sve ove smjernice, ako birate najbolje meso za roštilj, izaberite i malo masnije komade, nikako samo krto meso.

 

Gdje kupiti meso za roštilj?

Ako se pitate gdje pronaći najbolje i najsvježije meso za roštilj u Zagrebu, mesnica Igomat za vas je pripremila sve što vam je potrebno. Igomat mreža mesnica sastoji se od 7 mesnica u gradu Zagrebu. U sklopu proizvodnog pogona nalazi se i maloprodajna trgovina u čijem sklopu se nalazi i mesnica.

Kod nas možete pronaći dnevno svježe meso, trajne i polutrajne proizvode, domaće i eko proizvode s područja Samobora i okolice po najboljim cijenama. Od mesa za roštilj kod nas ćete pronaći najbolje svinjsko meso za roštilj, od domaćih kobasa, svinjskih kotleta, pljeskavica, svježu domaću piletinu za roštilj te uvijek svježe i ukusno teleće, juneće i goveđe meso.

Join Our Email List

Become the Steak Expert

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)