Igomat
Ljudi su kroz povijest vrlo brzo shvatili da meso ne smije dugo ostati neobrađeno jer se u protivnom lako pokvari. Ubrzo su ljudi počeli meso konzervirati za kasniju uporabu služeći se raznim metodama, a svim metodama zajednički je cilj da se spriječi ili uspori razvitak mikroorganizama i aktivacija analitičkih procesa u mesu koji uzrokuju da se meso pokvari.
Iz tog nastojanja da se meso sačuva od kvarenja, nastala je danas toliko popularna i ukusna kategorija suhomesnatih proizvoda koji su vrlo specifični po svojim karakteristikama – vrlo niskom udjelu vlage te specifičnom mirisu i boji. Suhomesnati proizvodi poput domaćeg pršuta, domaćih sušenih kobasica, pancete ili slavonskog kulena tradicionalni su Hrvatski proizvodi koji čine našu svakodnevnicu no te delikatese zbog svoje su kvalitete i specifičnog okusa poznate i tražene diljem svijeta. Više o suhomesnatim proizvodima, njihovim karakteristikama, najpopularnijim vrstama suhomesnatih proizvoda te gdje ih je najbolje kupiti pročitajte u nastavku teksta.
Što su suhomesnati proizvodi?
Suhomesnati proizvodi su danas vrlo popularna prehrambena namirnica koja se najčešće konzumira u obliku predjela. Najčešće je to neka vrsta mesne plate koja pored mesa sadrži i sireve te neke vrste svježeg povrća. Osim kao predjelo suhomesnati proizvodi konzumiraju se kao glavni sastojci u pizzama, sendvičima i drugim brzim jelima. Suhomesnati proizvodi najčešće se proizvode od svinjskog mesa. Ovdje ubrajamo proizvode kao što su šunka, pršut, panceta i domaće kobasice. Osim svinjskog mesa za proizvodnju se koriste i druge vrste mesa poput peradi, divljači i riba.
Iako se kod raznih proizvoda koristi različito meso, tehnološke faze proizvodnje najčešće su vrlo slične ili identične i obuhvaćaju nekoliko faza – obradu sirovine (hlađenje i oblikovanje mesa), soljenje krupnom morskom soli ili salamurenje i dodavanje začinskog bilja poput lovorovog lišća, papra ili ružmarina. Postupak se zatim kombinira s drugim načinima konzerviranja hrane poput dimljenja, fermentacije ili termičke obrade mesa uz dimljenje ili bez dimljenja.
Način pripreme pojedinog suhomesnatog proizvoda ovisi ponajviše o vrsti mesa koje se koristi, dijelu tijela životinje s kojega se meso uzima, uhranjenosti životinje te načinu rezanja i kategorizaciji mesa. Najpopularniji suhomesnati proizvodi od svinjskog mesa su sušena vratina, pršut, panceta i kobasice dok su od sušene govedine najtraženiji dalmatinska pastrami i sudžuk.
Kakve vrste suhomesnatih proizvoda postoje?
Kada govorimo o vrstama suhomesnatih proizvoda, najbitnije je spomenuti da ih možemo kategorizirati u dvije glavne skupine – trajne i polutrajne suhomesnate proizvode. Dvije kategorije se razlikuju po metodama obrade i trajnosti samih proizvoda. U trajne suhomesnate proizvode ubrajamo dalmatinski i istarski pršut, dalmatinsku pancetu, plećku, suhu šunku, suhu vratinu ili suhu vratinu u crijevu ili mrežici (buđola), goveđi pršut, suhe svinjske pečenice, svinjski kare i suha svinjska rebarca. Od polutrajnih suhomesnatih proizvoda najpopularniji su dimljena šunka, plećka, kare, pečenica, vratina, glava, suha rebarca, koljenice, noge i rep, pečena i kuhana slanina te meso kokoši i guske.
Najbitnija razlika između ove dvije vrste proizvoda je u tome što se trajni suhomesnati proizvodi ne obrađuju toplinski, već se hladno dime. Polutrajni suhomesnati proizvodi se toplo dime.
Koji su najpopularniji Hrvatski suhomesnati proizvodi?
Suhomesnati proizvodi od pamtivijeka su hrvatske tradicionalne delicije, a njihova kvaliteta danas je već prepoznata u cijelome svijetu. Među najistaknutijim proizvodima ističu se domaći pršuti i kulen.
Krčki pršut
Krčki pršut tradicionalni je suhomesnati proizvod s otoka Krka koji se proizvodi od svinjskog buta bez zdjeličnih kostiju. Krčki pršut suho je salamuren morskom soli i začinima nakon čega se suši isključivo na zraku bez dimljenja u periodu od najmanje godinu dana. Krčki pršut zaštićen je 2015. godine.
Drniški pršut
Drniški pršut zaštićen je upisom u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla 2015. godine. Tijekom proizvodnje Drniški pršut prolazi nekoliko faza, od obrade svinjskog buta, suhog soljenja, prešanja, ispiranja, dimljenja, sušenja na zraku u periodu od najmanje 12 mjeseci te zrenja. Sve faze u tijeku proizvodnje Drniškog pršuta obavljaju se isključivo ručno.
Istarski pršut
Istarski pršut kategoriziran je kao tradicionalni suhomesnati proizvod od svinjskoga buta bez nogice, kože i potkožnog masnog tkiva sa zdjeličnim kostima. Istarski pršut odraz je kulturnog naslijeđa istarske ruralne zajednice i velikoga potencijala istarskog poluotoka za proizvodnju i preradu prehrambenih proizvoda. U registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla Europske unije upisan je 2015. godine.
Dalmatinski pršut
Dalmatinski pršut također je zaštićeni Hrvatski proizvod koji se proizvodi od svinjskog buta s kosti. Pršut se soli morskom soli nakon čega se dimi blagim izgaranjem i suši najmanje godinu dana. Najveća posebnost Dalmatinskog pršuta njegov je tradicionalni i prirodan proces proizvodnje u kojem se ne koriste konzervansi i aditivi.
Slavonski kulen
Slavonski kulen je tradicionalna hrvatska mesna delicija, to jest trajna kobasica koja se proizvodi od najkvalitetnijih dijelova svinjskoga mesa te mješavinom soli i začina, nakon čega se mješavina nadjeva u slijepo svinjsko crijevo. Nakon što je meso nadjeveno u crijevo, Slavonski kulen prolazi proces fermentacije, hladnog dimljenja, sušenja i zrenja u periodu od najmanje 150 dana.
Gdje kupiti domaće suhomesnate proizvode u Zagrebu?
Ako se pitate gdje kupiti domaće suhomesnate delicije po povoljnim cijenama, posjetite nas u mesnicama Igomat. Za vas smo pripremili uvijek svježe meso, mesne delicije i ostale mesne prerađevine, a glavni cilj nam je postati sinonim za tradicionalne i kvalitetne samoborske proizvode.
Od suhomesnatih proizvoda za vas smo pripremili plate za 4 do 10 osoba s različitim vrstama suhomesnatih proizvoda i sireva. Igomat plate sadrže pršut, buđolu, kulen, Samoborsku salamu, Samoborsku s bučinim sjemenkama, Samoborsku s orasima, suhe češnjovke, sir, čvarke, suhe pečenice, slavonsku kobasicu, salamu od crne slavonske svinje te sireve Asiago, Montasio i Drautaler.
Mljevena junetina i mljeveno ili faširano meso općenito vrlo su praktične i ekonomične mesne namirnice koje možete iskoristiti za pravljenje različitih vrsta jela – hamburgera, pljeskavica, ćevapa, musake, bolognese umaka ili tortilja sa grahom i povrćem.
Mljeveno juneće meso odlično se nadopunjuje sa različitim začinima, a i samo oblikovanje mesa vrlo je lako. Ako želite najsvježije i najukusnije mljeveno meso od junetine, najbolje je potražiti ga u mesnici i zatražiti mesara da meso samelje ispred vas od komada po vašem izboru. U ovom tekstu govorit ćemo konkretno o mljevenom junećem mesu koje se smatra najboljim mljevenim mesom. Također ćemo obraditi prednosti junećeg mesa, vrste junećeg mljevenog mesa po kategorijama te vam ponuditi nekoliko savjeta oko toga kako kupiti najbolje mljeveno meso od junetine.
Zašto je mljeveno juneće meso najbolje mljeveno meso?
Juneće meso svrstavamo u kategoriju crvenog mesa s visokom nutritivnom vrijednosti te se općenito smatra vrlo korisnom namirnicom za ljudsko zdravlje. Prilikom kupovine potrebno je razlikovati juneće od goveđeg mesa. Razlika je u tome što je junetina meso od goveda starog između 12-14 mjeseci i težine od 380 do 450 kilograma, dok je goveđe meso meso goveda starog između 14-16 mjeseci i težine od 450 do 500 kilograma. Kvaliteta mesa ovisi o mnogo faktora – od načina ishrane goveda, uzgoja i starosti goveda.
Svježe juneće mljeveno meso najlakše ćemo prepoznati po svijetlo crvenoj boji, dok je loj mesa bijele boje. Govedina je tamno crvene boje, a goveđi loj blijedo žućkaste boje. Prednost junećeg mesa je u njegovoj hranjivosti i bogatstvu vitaminima, proteinom, vlaknima i korisnim mineralima. Energetska vrijednost jednog komada junetine od 100 grama iznosi 246 kcal odnosno 1029 kJ , od čega su 20% proteini i 18% masti. Od vitamina i minerala junetina je bogata vitaminima B kompleksa te je odličan izbor selena, cinka, fosfora i željeza. Juneće meso u manjim količinama sadrži i magnezij i kalcij.
Miješano mljeveno meso – junetina i svinjetina
Mljeveno meso se tradicionalno proizvodi od raznih vrsta mesa – od svinjetine, teletine, junetine, govedine, janjetine i ovčetine te od mesa divljači i peradi. Ono što mi svakodnevno nazivamo “mljeveno meso” najčešće je miješano mljeveno meso koje se dobiva kombinacijom svinjećeg i junećeg mesa.
Pri izradi miješanog mljevenog mesa važno je da omjer mesa bude 50-50 te da meso sadrži točno određen postotak masnoće. Svinjsko meso smije sadržavati maksimalno 35% masnoće, a juneće 25%. Miješano mljeveno meso smije sadržavati sveukupno 30% masnoće. Udio masnoće u miješanom mljevenom mesu možete procijeniti po boji mesa – što je meso crvenije to znači da sadrži više govedine, dok svjetlije meso sadrži više omjer svinjetine. Za pripremu jela od mljevenog mesa najčešće se zbog bolje kvalitete mesa koristi isključivo mljevena junetina.
Priprema jela od mljevene junetine
Brojne su mogućnosti jela koja možete pripremiti s mljevenom junetinom, a neka od najpopularnijih jela su:
- Lasagne
- Bolognese (bolonjez) umak s tjesteninom
- Musaka
- Mesna štruca
- Mesne okruglice
- Sarma
- Punjene paprike
- Hamburger
- Pljeskavice od mljevene junetine
- Ćevapi od mljevene junetine
Bitno je napomenuti da mljeveno meso kategoriziramo u tri kategorije s obzirom na grubost mljevenja, odnosno prema veličini rupa na stroju za mljevenje mesa. Sitno mljeveno juneće meso najprikladnije je za jelo poput Tatarskog bifteka. Koristite ga i za dinstanje, bolognese umak, lasagne i musaku. Srednje grubo mljeveno meso koristite za umake od mljevenog mesa, punjene paprike i ćevapčiće. Grubo mljeveno meso koristite za izradu kobasica i salama.
Gdje kupiti najbolju mljevenu junetinu?
Ako tražite svježu mljevenu junetinu u Zagrebu i po najboljim cijenama, posjetite mesnice Igomat. Za vas imamo spremno uvijek svježe i ukusno juneće meso iz domaćeg uzgoja i već provjerene kvalitete. Meso iz domaćeg uzgoja provjerene je kvalitete i puno boljeg okusa nego mljeveno meso koje imate na izbor u velikim trgovačkim lancima. Razlika u kvaliteti očituje se već i u samoj boji mljevenog mesa.
U zamrzivaču mljeveno meso koje je ispravno zapakirano može stajati od 2 do 3 mjeseca. Što se pakiranja tiče, meso je najbolje zamrznuti u plastičnim vrećicama i spljošteno, čime se štedi prostor i vrijeme potrebno za odmrzavanje. Prilikom odmrzavanja, nemojte mljeveno meso stavljati u mikovalnu pećnicu, jer će meso otvrdnuti, već ga odmrzavajte u hladnjaku.
Savjeti za kupnju mljevene junetine
Kupnju junećeg mljevenog mesa je najbolje obaviti u mesnici tako što ćete sami ili uz pomoć uslužnog mesara odabrati komade mesa i količinu te meso samljeti na licu mjesta. Ako kupujete u supermarketima, dobro pregledajte meso, pakiranje i oznake na deklaracijama. Svježe zapakirano mljeveno meso ima rok trajanja od najviše jedan dan. Također provjerite mjesto na kojemu se meso drži, čistoću hladnjaka te provjerite ima li oštećenja na pakiranju.
Da je meso svježe prepoznat ćete po boji koja mora biti ružičasto crvene boje, a meso ne bi smjelo biti ljepljivo.
Mljevena junetina – zamrzavanje i odmrzavanje
Mljevena junetina je kao i svako mljeveno meso osjetljiva na temperaturu stoga ju je potrebno ispravno koristiti i zamrznuti kako bi meso ostalo svježe. Zapakirano mljeveno meso u hladnjaku može stajati do nekoliko dana, ali kad ga otvorite najbolje je da ga odmah upotrijebite. U zamrzivaču mljeveno meso koje je ispravno zapakirano može stajati od 2 do 3 mjeseca. Što se pakiranja tiče, meso je najbolje zamrznuti u plastičnim vrećicama i spljošteno, čime se štedi prostor i vrijeme potrebno za odmrzavanje. Prilikom odmrzavanja, nemojte mljeveno meso stavljati u mikovalnu pećnicu, jer će meso otvrdnuti, već ga odmrzavajte u hladnjaku.
Koje je najbolje meso za roštilj, kako izabrati najbolji komad mesa za roštilj , kako pripremiti meso za roštilj da bude sočno i ukusno te gdje kupiti najbolje meso neka su od najčešćih pitanja koja muče roštilj majstore. Iako ispeći roštilj nije znanstvena fantastika, za ispeći roštilj o kojemu će se pričati još danima nakon, potrebno je ipak malo više od same vatre – malo znanja, iskustva i kvalitetno meso za roštilj.
Meso je okosnica ukusnoga roštilja, no nije svako meso primjereno za roštiljanje. U nastavku teksta pročitajte više o tome koje meso je najbolje za roštilj te kako ga izabrati i pripremiti za najbolji i najsočniji obrok.
Piletina za roštilj
Piletina je jedno od najpopularnijih mesa za pripremu na roštilju. Možete je pripremiti na mnogo načina i koristiti razne komade mesa, ali nije i najjednostavnija za ispeći.
Piletina zahtijeva duže pečenje i nižu temperaturu pečenja od mljevenog mesa pa budite oprezni da meso ne prepečete.
Odlično je za roštilj bijelo meso, odnosno komadi pilećih prsa. To je najčišći i najhranjiviji komad pilećeg mesa.Također možete koristiti batke, karabatak i krilca. Komade bijelog pilećeg mesa možete narezati na komadiće i nataknuti na ražnjiće te tako ispeći.
Za najukusniji roštilj, pileće meso prije pečenja ( barem nekoliko sati prije) začinite jednostavnom marinadom sa začinima po izboru. Ako umjesto marinade koristite mješavinu suhih začina, utrljajte ih dobro u meso i ostavite da odstoji preko noći. Tako će se začiniti dodatno stopiti s mesom i dati mesu najsočniji okus, ali i omekšati meso kako bi bilo još slasnije nakon roštiljanja.
Svinjsko meso za roštilj
Svinjetina je jedno od najomiljenijih mesa za pripremu na roštilju. Odličnog je okusa, relativno se lako priprema, a mogućnosti pripreme svinjskog mesa za roštilj su mnogobrojne.
Prilikom odabira komada mesa, pripazite da je meso svježe, jako ružičaste boje i nikako ne izbjegavajte komade prošarane mašću i komade koji imaju lagani masni obrub.
U najbolje svinjske komade mesa za roštilj ubrajaju se:
• Vratina
• Svinjska rebarca
• Svinjski kare ili krmenadla
• File ili lungić
• Lopatica
• Carsko meso
Teleće, juneće i goveđe meso za roštilj
Među jedne od najukusnijih poslastica sa roštilja ubrajaju se teleći, juneći i goveđi komadi, odnosno ramstek i biftek. Ovi komadi mesa idealni su za pripremu na žaru jer ne zahtjevaju dugu termičku obradu, a sama kvaliteta mesa ovisit će o starosti, spolu, načinu ishrane te podrijetlu i načinu uzgoja goveda. Najbolje meso potječe od životinja koje slobodno pasu, stoga uvijek birajte meso od provjerenih i domaćih proizvođača.
Mljeveno meso za roštilj
Mljeveno meso od junetine i svinjetine gotovo je klasičan odabir za roštilj. Priprema je brza i jednostavna, a pripremiti ga možete u obliku pljeskavica, čevapčića ili siš-ćevapa.
Kobasice za roštilj
Naravno, lista najboljeg mesa za roštilj ne bi bila potpuna bez roštilj kobasica. Možete izabrati ljute ili blage, tanke ili debele, ali činjenica je da su dobre kobasice kao stvorene za roštilj. Za najukusniji obrok kobasice pecite na srednjoj vatri kako bi održale sočnost iznutra. Ako ih pečete na pre jakoj vatri, brzo potamne izvana dok iznutra ostanu sirove. Pazite i da temperatura nije preniska jer ćete kao rezultat dobiti smežurane i sivkaste kobasice.
Kako izabrati dobar komad mesa za roštilj?
Kao što smo već spomenuli, za ukusan roštilj nisu najbitniji vatra i začini već kvalitetno meso. O kvaliteti mesa najviše će utjecati završna kvaliteta roštilja. Kako bi izabrali najkvalitetnije komade mesa, najbolje je poslužiti se s nekoliko smjernica. Meso uvijek prvo provjerite vizualno te osjetilima opipa i mirisa. Iako boja mesa varira ovisno o komadu mesa ili životinji od koje dolazi, meso koje je svježe prepoznat ćemo i po boji koja ide od ružičaste do jarko crvenih nijansi. Ako na mesu uočite mrlje sive ili smeđe boje, to može ukazivati na loše rukovanje mesom ili meso kojem je istekao rok trajanja.
Također provjerite vizualno kako je meso obrađeno. Kvalitetni komadi mesa pravilno su rezani bez oštrih rubova, sjeckanih komadića i neravnina, dok će komadi iste vrste mesa biti podjednake debljine i veličine. Najbitnije od svega, uvijek provjerite deklaraciju proizvoda i provjerite rok trajanja mesa te podatke o kontroli i vrsti mesa.
U mesnicama Igomat za vas imamo spremne uvijek svježe komade mesa i vrhunske mesne delicije. Uza sve ove smjernice, ako birate najbolje meso za roštilj, izaberite i malo masnije komade, nikako samo krto meso.
Gdje kupiti meso za roštilj?
Ako se pitate gdje pronaći najbolje i najsvježije meso za roštilj u Zagrebu, mesnica Igomat za vas je pripremila sve što vam je potrebno. Igomat mreža mesnica sastoji se od 7 mesnica u gradu Zagrebu. U sklopu proizvodnog pogona nalazi se i maloprodajna trgovina u čijem sklopu se nalazi i mesnica.
Kod nas možete pronaći dnevno svježe meso, trajne i polutrajne proizvode, domaće i eko proizvode s područja Samobora i okolice po najboljim cijenama. Od mesa za roštilj kod nas ćete pronaći najbolje svinjsko meso za roštilj, od domaćih kobasa, svinjskih kotleta, pljeskavica, svježu domaću piletinu za roštilj te uvijek svježe i ukusno teleće, juneće i goveđe meso.